Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je umetnost u oblasti stomatologije, koja čoveku može da promeni život i vrati osmeh na lice. Nekada se estetska stomatologija vezivala za poznate i bogate ličnosti, a sada je dostupna svima. Živi se u takvom vremenu da je prijatan izgled neophodan a pošto je lice najistaknutiji deo tela samim tim su i zubi dobili na velikoj važnosti.

 

Najčešči motivatori za odluku o estetskoj stomatološkoj usluzi su socijalno i intelektualno prihvatanje.

Uobičajeni postupci estetske stomatologije obuhvataju beljenje zuba, stavljanje keramičkih i kompoztitnih faseta, ugradnju proteza za ispravljanje zuba, ugradnju nakita na zube i sl.

U estetsku stomatlogiju se ubrajaju:

Izbeljivanje zuba – Promena boje zuba u cilju njegovog izbeljivanja daje efekte “novih” zuba. Nijansa zavisi od samog pacijenta i njegovih želja. Postoje različite vrste metoda za izbeljivanje zuba: lasersko izbeljivanje, kućno izbeljivanje, izbeljivanje specijalnim trakama…

Zubni nakit

Ugradnja faseta (vinira) i bezmetalna keramika – Kada se govori o estetskoj stomatologiji podrazumeva se ugradnja keramičkih i kompozitnih faseta koje služe da bi promenile oblik ili boju zuba, zatim ugradnja bezmetalnih keramičkih krunica čija je i unutrašnjost napravljena od keramičkih materijala, koje imaju izuzetne estetske i mehaničke osobine.

porcelan krunica

Stavljanje belih plombi – Kada je potrebno staviti plombu na zub pacijenti se u najvećem broju slučajeva odlučuju za belu iz razloga što je estetski prihvatljivija i iz razloga što se ne vidi da je na zubu nešto rađeno.

Ugradnja nakita – Poslednji hit u estetskoj stomatologiji predstavlja ugradnja cirkona, kristala, 24-karatnog zlata ili dijamanata. Postupak fiksiranja nakita je vrlo jednostavan i traje između 10 i 15 minuta. Zub se ne buši tako da sam nakit ne oštećuje zub ni na koji način i nema neželjenih efekata. Takođe se lako može ukloniti bez ikakvih oštećenja zubne strukture.

<Zubni nakit

Estetska restauracija – U ovaj tip estetske stomatologije spadaju popravke na zubima u vidu nadoknade oštećenih delova krunica, popunjavanje praznina između zuba, zamena plombi, skidanje kamenca i sl.

composite-fillings1-300x300

“Gummy smile” – Želja za savršenim osmehom ljude podstiče na podvrgavanje zahvatima estetske stomatologije. Pojam “gummy smile” odnosi se na one kojima se previse vide desni kada se smeju ili razgovaraju. U tim slučajevima zubi su previše mali pa u prvi plan dolaze desni. Ovaj estetski problem se rešava uspesno uklanjanjem viška desni.

estetika12-poliklinika-orthonova