Hirurgija i ugradnja implantata

Implantologija

 

Postoje mnogi razlozi zašto je ugradnja implantata najefikasnije rešenje vaših problema:

 • Nedostaje vam jedan ili više zuba
 • Sprečavate brušenje okolnih zdravih zuba
 • Sprečavanje gubitka koštane strukture
 • Narušen vam je spoljni izraza lica zbog nedostatk zuba
 • Potreban vam je prirodan izgled zuba
 • Potrebno vam je bezbolno i definitivno rešenje

Hirurgija i ugradnja implantata

Koji god da je razlog hirurške intervencije i ugradnje implantata možete biti sigurni da dokle god je zubni implant dobro postavljen on će:

 • Poboljšati spoljašnji estetski izgled i funkcionalnost
 • Sprečiti dalji gubitak kosti I mekih tkiva
 • Ukloniti neprijatne proteze iz vaših usta

Potrebno je da znamo da su hirurgija i ugradnja implantata nerazdvojivi termini kada su u pitanju dentalne usluge jer jednostavno rečeno zubni implantant se ne može ugraditi bez hirurške intervencije.

Šta je zubni implantat?

Implantat je titanijumski veštački zubni koren koji se postavlja i integriše u vašoj viličnoj kosti i formira snažnu vezu putem osteointegracuje ( srastanje). On predstavlja čvrst i trajni temelj za protetsku nadoknadu (krunicu).

Implanti 22

 

Što se tiče same hirurške intervencije pri ugradnji implantata, ona se uspešno obavlja u našoj stomatološkoj ordinaciji. Potrebno je posedovanje rendgenskog snimka ne starijeg od 6-meseci. Cela procedura je potpuno bezbolna I traje od 30-120 minuta u zavisnosti od broja implantata.

Faze ugradnje implantata:

 • Hirurg pravi mali otvor u desnima kako bi mogao da pripremi ležište u viličnoj kosti
 • U zavisnosti od veličine ležista postavlja odgovarajući zubni implantant
 • Postavlja se zaštitna kapica I rana se ušiva

Pacijent je pokriven antibiotskom terapijom kako bi bio zaštićen od moguće infekćije.

Nakon ugradnje implantata čeka se da kost sraste oko njega (Osteointegracija). Za ovaj proces je potrebno određeno vreme koje zavisi i od pacijenta (najcesce 2-3 meseca).
Na kraju se na implantat preko suprastrukture postavlja krunica. Ona je prilagođena pacijentu i varira u zavisnosti od veličine, boje, oblika i dizajnirana je tako da bi se uklopila sa ostalim zubima.

Ako se hirurška ugradnja impantata obavlja za više od jednog zuba, stomatolog može da uradi privremenu krunicu, most ili protezu koji će pomoći pacijentu u periodu dok ne dođe vreme za izradu definitivnog protetskog rada.

Apikotomija

Apikotomija predstavlja manji oralno-hiruški zahvat kojim se odstranjuje vrh korena zuba i prisutnog patološkog procesa, granuloma ili ciste. Primenjuje se tek kada lečenje zuba (Endodoncija) kao ni ponovno čišcenje I punjenje (Revizija) nije uspela, kada je process veći od 5 mm. Postupak apikotomije predstavlja potpuno uspešan postupak kojim se uklanja proces na vrhu korena zuba. Sam postupak podrazumeva i obavezno punjenje kanala korena.

Apikotomija

Operativno vađenje zaostalih korena i impaktiranih zuba

Česti zahvati u stomatologiji su ekstrakcije impaktiranih zuba I zaostalih korena.

Impaktirani zubi:

Impaktirani zubi su oni zubi koji nikada nisu izrasli i potpuno su zarobljeni u viličnoj kosti. Najčešće su to umnjaci. Kao takvi mogu izazvati niz komplikacija. Rešenje ovog problema je hiruska ektrakcija impaktiranog zuba.

impaktirani-zubi

Zaostali koren:

Nakon dugotrajnog zanemarivanja karijesa, krunični deo zuba najčešće biva potpuno destruiran. Ovakvi slučajevi često nam ne ostavljaju ni jednu drugu opciju nego njihovu ekstakciju. Zaostali koren potrebno je ukloniti jer je kontaminiran bakterijama i može biti uzrok infekcije a samim tim imati značajno negativan učinak na zdravlje usne duplje kao i vase.