Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja je specijalizovana za dijagnozu, prevenciju i lečenje dentofacijalnih nepravilnosti. Zahteva profesionalnu veštinu.

Ortodoncija

Ortodoncija se bavi korigovanjem položaja zuba.

Većina problema kojima se bavi ortodoncija su naslednog karaktera. Nasleđeni problemi se mogu javiti u vidu prenatrpanosti (teskoba) ili razmaka između zuba (dijastema), nedostajanja ili prekomernog broja zuba u vilici, kao i rascepa nepca ali i širokog spektra drugih neepravilnosti u vilici.

U Izboru adekvatnog ortonontskog apata pomoćiće vam naš specijalista ortodoncije.

Fiksni ortodontski aparati

Pod fiksnik ortodontskim aparatom (fiksnim protezama) se podrazumevaju aparati koji se postavljaju i pričvršćuju na površinu zuba. One su najčešće napravljene od metala i vidljive su na prednjoj strani zuba, ali mogu biti i keramičke, plastične ili od nekog drugog maetrijala. Ovi ortodontski aparati se čiste vrlo jednostavno uz pomoć četkice i konca za zube. Oni se ne skidaju dok traje terapija. Preduslov za ugradnju fiksnog ortodontskog aparata je da su svi zubi zdravi.

Fiksne proteze

Mobilni ortodontski aparati

Mobilni ortodontski aparati (Mobilna proteza) služe za poravnanje zuba i obično se nose oko 22 sata dnevno ali se po potrebi lako mogu skinuti. Ovakve vrste proteza se koriste kod lakših do umerenih ortodontskih problema koji se najčešće javljaju u mlađem dobu. Ove vste proteza se mogu koristiti kod pacijenata koji imaju problem sa uskom gornjom ili donjom vilicom da bi se pritiskom raširila i postigla odgovarajuća širina za poboljšanje zagrižaja. Proširenje može pomoći i da se stvori prostor za nicanje ostalih zuba.

proteza

Ortodontski pomeranje zuba nastaje zbog pritiska koji se prenosi od ortodontskog aparata do samog zuba. Ovaj pritisak se prenosi preko krunice zuba do korena i na kraju peridontalnih ligamenata i alveolarne kosti koja okružuje koren. Kontinuirana i nepreterana sila obezbeđuje najefikasnije kretanje zuba u željenom pravcu. Ovaj proces je jako spor.