Fiksna protetika

Protetika predstavlja oblast u stomatologiji koja se odnosi na dijagnostiku, lečenje, rehabilitaciju i održavanje usne duplje, uključujući izgled, funkciju, udobnost i zdravlje zuba. Bliže rečeno, bavi se reparaturom zuba koji nedostaju, odnosno obnavljanjem i popravkom jednog ili više zuba. Generalno, suština zubne protetike jeste istovremeno i funkcionalnost ali i estetika.

Fiksna protetika

 

Fiksna protetika – pojam

Indikacije za fiksnu protetiku su sledeće: da nedostaje jedan ili više zuba u istom luku, da je okolno tkivo zdravo, da su odgovarajući uporišni zubi prisutni, da je pacijent dobrog zdravlja i da želi protezu kao i da ima motivaciju za održavanje oralne higijene.

 

Vrste fiksne protetike

U našoj stomatološkoj ordinaciji možete dobiti sledeće usluge iz domena fiksne stomatološke protetike:

Krunice služe da bi se prekrio preostali deo prirodnog zuba koji je izgubio veliki deo svoje strukture. U najvećem broju slučajeva se koriste za potpuno pokrivanje i predstavljaju fiksno protetske nadoknade. Pored svojih funkcija da ojačaju oštećene zube, koriste se i za poboljšanje izgleda samih zuba u smislu da ih oblikuju i poravnaju ukoliko je potrebno. Mogu biti izrađene od nerđajućeg čelika, metala (kao što je zlato ili neka druga legura), porcelana, keramike. Pripremanje zuba za stavljanje krunice podrazumeva inverzibilno uklanjanje značajnog dela same zubne strukture.

Krunice se stavljaju u sledećim slučajevima:

  • Kada je zub u osnovi već popravljan i pokazuje znakove kvara kao što su pukotine i potreba za ponovnom popravkom ali je prirodna krunica mnogo oštećena.
  • Kada je zub popravljen do korena i ima tendenciju da postane lako lomljiv.
  • Zbog estetskih razloga, kada je zub malo iskrivljen, bez boje ili nepravilnog oblika u odnosu na ostale.

Mostovi predstavljaju fiksne proteze koje se stavljaju ako nedostaje jedan ili više zuba da bi se povratila prirodna praznina između zuba. Odnosno, praznine koje nastaju nakon nedostajanja zuba dovode do rotiranja postojećih zuba i njihovog pomeranja i prebacivanja u prostore koji su slobodni. Neravnoteža uzrokovana nedostatkom zuba može dovesti do bolesti desni i drugih poremećaja. Mostovi su povezani sa prirodnim zubima ili implatatima i oni se nazivaju potporni zidovi. Najčešći su porcelanski i keramički mostovi. Ugradnja mosta spada u fiksnu protetiku, odakle proizilaze i određene prednosti u odnosu na npr. mobilne proteze, a to je da su estetski superiorniji i da ne postoji bojazan da će ispasti ali su i više higijenski.

Fasete (viniri) predstavljaju tanke „školjkice“ od materijala u boji zuba dizajnirane da pokriju prednju stranu zuba u cilju poboljšanja izgleda samog zuba. Njihov oblik, boja i veličina variraju u zavisnosti od potreba klijenta. One mogu biti izrađene od porcelana ili kompozitnih materijala kakva je smola. Koriste se u sledećim slučajevima: kod pigmentacije zuba usled korišćenja određenih lekova, kod zuba koji su ostali bez boje zbog lečenja kanala korena, kod okrnjenih ili istrošenih zuba, kod zuba koji imaju kratere ili ispupčenja, kod zuba sa prazninom da se zatvori prostor između.

Inleji i onleji (zubni umeci) su vrste popravke koje spadaju u fiksnu protetiku a razlikuju se u zavisnosti od površine zuba koju pokrivaju. Oni predstavljaju određene umetke koji se stavljaju u centralni prostor između ispupčenja zuba. Ovi umeci su određena vrsta punjenja, a materijali koji se koriste su zlato, kompozitna smola ili porculan. Inleji se koriste za lečenje zuba koji imaju karijes ili oštećenja na površinskom sloju dok se onleji koriste za lečenje karijesa koji se proteže na veći broj vrhova i pokriva veću površinu zuba.

Učestvujte u dizajniranju svog osmeha