Mobilna protetika

Mobilna protetika je deo stomatologije koja se bavi projektovanjem i izradom proteza imajući u vidu sledeće činjenice: funkcionalnost, otpornost, bezbednost i estetiku. U mobilnu protetiku se ubrajaju sve vrste mobilnih proteza koje zamenjuju zube koji nedostaju. Nazivaju se mobilnim iz razloga što nisu fiksni već se izrađuju od pokretnih delova što znači da se uklanjaju iz razloga oralne higijene tj. da bi se čistili i ponovo se vraćaju u usnu duplju. Proteze zamenjuju ne samo zube koji nedostaju već i kost koja nedostaje kao i tkiva desni. Iz tog razloga su mobilne proteze često neophodne da bi stvorile estetski dopadljiv izgled. Mobilna protetika ima niz prednosti: lakše se čiste i peru zubi, proteze su prilagodljivije, ovakve vrste proteza poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora i obezbeđuju podršku mišićima lica. Proteze mogu biti za jednu vilicu, za obe vilice ili nedostajuće zube u nizu. Takođe mogu biti potpune (kompletne) to je slučaj kada nedostaju svi zubi i parcijalne koje predstavljaju rešenje kada nedostaje nekoliko zuba.

Vrste mobilne protetike

Mobilna protetika obuhvata:

Kompletne proteze su rešenje za pacijente koji nemaju zube. Ovakve vrste proteza pokrivaju celu vilicu (gornju i donju) i postavljene su na desnima koje pokriva kost. Ovaj tip mobilne protetike je strukturiran tako da se može nositi oko mesec dana nakon vađenja zuba. Razlikuju se: konvencionalne kompletne proteze (proteza se smešta unutar usne duplje nakon vađenja svih zuba i izlečenja desni) i neposredne kompletne proteze (proteza se ubacuje odmah nakon vađenja zuba ali se pre ovog postupka pravi odgovarajući kalup i shodno tome ova vrsta mobilne protetike ima tu prednost da pacijent ne mora da bude bez zuba ali je mana što se mora puniti nekoliko meseci posle fiksacije zato što se kost preoblikuje u procesu lečenja).
Parcijalne (delimične) proteze služe za premošćavanje jaza formiranih između zdravih zuba. Shodno tome da se govori o mobilnoj protetici, ovakve vrste proteza su uglavnom vezane za ostale zube metalnom vezom koja drži samu protezu.

Prenosive proteze na implantatima su idealne kod pacijenata koji nemaju zube i imaju jake resorbujuće desni, jer u tim slučajevima usne upadaju u usta i ostavljaju duboke bore na licu. Mobilna protetika u ovom slučaju obuhvata protezu koja se pričvršćuje na implantate koji se ugrađuju u desni. S obzirom da proteza naleže preko implantata, i ona i implantat imaju ugrađene posebne elemente koji se uklapaju jedan u drugi.